Fetal Eko
Fetal Eko Nedir
Aslında Bebek & Çocuk Kalp Testleri ‘nden sayılabilecek bir test olan Fetal Eko, tam adı ile Fetal Ekokardiyografi için, kısaca anne karnındaki bebeğe yani fetüse yapılan eko diyebiliriz. Gelişen teknoloji ile ekokardiyografi (EKO) görüntüsünün iyileşmesi ve bu alanda çalışan merkezlerdeki tecrübelerin artması, anne karnındaki bebeğin (fetüs) kalbinin ve damar yapılarının görüntülenmesini sağlamıştır. Fetüs kalbinin ekokardiyografi ile incelenmesi Fetal Eko olarak adlandırılmaktadır. Fetal Eko ‘nun gebeliğin 18-23. Haftaları arasında yapılması önerilmektedir.
Annenin karın duvarı üzerinden ultrason (ses ötesi) dalgaları kullanılarak yapılır ve anne ya da fetüse herhangi bir zararı yoktur. Bütün ultrason taramalarında olduğu gibi, Fetal Eko incelemesinin zaman alacağı ve konsantrasyon gerektirdiği unutulmamalıdır. Bu nedenle tetkik sırasındaki uzun süreli sessizlikler aileyi endişelendirmemelidir.
Fetal Eko ‘nun Yapılması Gereken Durumlar
Aşağıdaki durumlardan bir veya birkaçı olan gebeliklerde, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı hekimler tarafından Fetal Eko için Çocuk Kardiyoloji Uzmanına yönlendirme yapılmaktadır.
Anneden ve Aileden Kaynaklanan Durumlar:
- Annenin diyabet veya fenilketonüri gibi kronik bir hastalığının olması,
- Gebelikte bulaşıcı hastalık geçirmesi,
- Gebelik sırasında radyasyon ya da ilaç almış olması,
- Gebelik tarama testlerinin bozuk çıkması,
- Gebelik sırasında fetüsü çevreleyen amniyon sıvısının normalden çok veya az olması (polihidramniyoz ya da oligohidramniyoz),
- Daha önceki gebeliklerinde problem yaşanması,
- İleri yaş gebelikleri ve
- Anne, baba veya kardeşlerde doğuştan kalp hastalığının olması.
Bebekten Kaynaklanan Durumlar:
- Yapısal veya ritim bozukluğu şeklinde kalp problemi olduğunun düşünülmesi,
- Kalp dışı organlarda yapısal bozuklukların olması,
- Kromozom bozukluklarının gösterilmesi ve
- Gelişme geriliği saptanması.
Fetal Eko Yapılmasının Avantajları
Fetüs kalbindeki herhangi bir yapısal bozukluk ve buna bağlı gelişebilecek işlevsel bozukluk doğru tanımlanabilirse, doğum sonrası ortaya çıkabilecek belirtiler büyük ölçüde tahmin edilebilir. Fetal Eko yardımıyla bebeğin ağır kalp problemlerinin %65-90’ı belirlenebilmektedir.
Konulan tanıya göre, hamileliğin sonlandırılması ihtimali veya doğum sırası ve sonrasında olması gereken bakım organizasyonu değerlendirilmelidir. Birçok ülkede, fetüste büyük yapısal bozuklukların olması durumunda, gebeliğin sonlandırılması yasal bir seçenektir. Genel olarak gebeliğin 24. haftasına kadar bu izin verilmektedir. Böyle bir durumda, incelemeyi yapan doktorun kendi düşüncesi ne olursa olsun, kendi önyargılarını ailelere aktarmadan, gerçekleri göstererek, gebeliğin sonlandırılması kararını ebeveyne bırakmalıdır.
Gebeliğin sonlandırılması söz konusu değilse, kritik Doğuştan Kalp Hastalığı tanısı konulan bebeklerin uzmanlaşmış bir merkezde doğumu ve hastaya erken müdahale etme gerekliliği dikkate alınmalıdır. Bu hastalıklar; ağır akciğer atardamarı darlıkları (PS), akciğer atardamarı kapağının gelişmemesi (pulmoner atrezi), ciddi aort darlığı (AS), aort atrezisi, aort koarktasyonu, büyük atardamarların yer değiştirmesi (transpozisyon) ve akciğer toplardamarlarının tamamının kalbe dönüş bozukluğu olarak sayılabilir. Bebeğinde bu tanılardan birisi olan gebelerin, doğumun uygun olacağı merkezde 30-34. gebelik haftaları arasında takiplerine başlamaları uygun olacaktır. Böylece anne yeni Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ile tanışmış ve hastaneye alışmış olacaktır. Bu süre zarfında ailenin planlanan girişimi yapacak ekiple tanışması ve detayları öğrenmesi de mümkün olur.
Bebeğin kalbindeki herhangi bir bozukluktan dolayı erken doğumun gerekmesi nadir bir durumdur. Sadece, kalp kasını giderek bozan ve bebeği şoka sokan aort darlığında gebelik 35. haftaya ulaşınca erken doğum adayı olabilir. Aksi halde, kalp hastalığı olan bebeğin doğumunun beklenilen zamanda gerçekleşmesi tercih edilir. Bebeğin doğuştan kalp hastalığı olduğu için normal doğum yolu yerine sezaryen tercih edilmesi söz konusu değildir.
Bebeklerin Doğum Sonrası Kontrolü
Bebeğin kalp kapaklarındaki ve büyük damarlardaki hafif darlıkları ile küçük deliklerin Fetal Eko ‘da gözden kaçabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle, bebeğin doğumdan sonra Çocuk Kardiyoloji Uzmanı tarafından Transtorasik EKO ile kontrol edilmesi uygun olacaktır.
İletişim Bilgileri:
Fetal Eko dahil Tüm Çocuk Kalp Tesleri ve Hastalıkları İle İlgili Her Türlü Soru İçin bize Ulaşın:
https://drosmanozdemir.com/bize-ulasin/
Doç Dr Osman Özdemir, Çocuk Kardiyoloji Uzmanı
Tel: +90 (312) 287 89 98
Adres: Kızılırmak Mahallesi 1450. Sokak, Ankara Ticaret Merkezi (ATM) A Blok Ofis No: 8 (2.kat) Çukurambar / ANKARA, 06510 Çankaya/Ankara
İlgili Linkler:
Çocuk Kalp Hastalıkları İle İlgili Daha Geniş Bilgi İçin: