Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri
Bebek ve Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri:
Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri 1: Morarma
Morarmanın başlama zamanı, şiddeti, geçici olup olmaması, vücudun hangi kısmında olduğu (vücudun her tarafı, alt yarısı veya üst yarısı, eller, ayaklar, dudaklar gibi) ve beslenme sonrası değişikliği önemlidir. Morarma şüphesinde, pulse oksimetre ile kandaki oksijen miktarını ölçmek gerekir. Fallot tetralojisi (TOF) ve benzeri hastalıklarda, bebeklerde şiddetli ve durdurulamayan ağlama ile ağırlaşan morarma nöbetleri olabilir.
- Yeni doğan bebeklerin el ve ayaklarında geçici morarmalar olması normaldir.
- Özellikle esmer tenli bebeklerde dudaklardaki morarma yanıltıcı olabilir. Bu bebeklerde morarma için dil, tırnak yatakları ve gözlerin beyaz kısmının kontrol edilmesi önemlidir.
- Beyaz tenli bebeklerde sadece ağız çevresinde fark edilen morarma anlamlı değildir.
- Ağlama sonrası nefes tutarak morarma, kalp hastalığından ziyade katılma (nefes tutma) nöbetlerini düşündürür.
Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri 2: Beslenme Güçlüğü, Yeterli Kilo Alamama ve Gelişme Geriliği
Son zamanlarda başlayan beslenme güçlüğü, beraberinde çabuk yorulma ve nefes darlığı da varsa, bebeklerde doğuştan kalp hastalığına bağlı kalp yetersizliğinin belirtisi olabilir. Ardından bebeğin kilo alımı gecikebilir. Morarmaya yol açan ağır doğuştan kalp hastalıklı bebeklerin, vücut ağırlıklarından sonra boyları da etkilenir ve yaşıtlarına göre gelişim geriliği başlar.
Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri 3: Solunum Sayısında Artma, Nefes Darlığı Ve Solunum Sıkıntısı
Bebeğin özellikle beslenirken solunum sıkıntısı yaşaması ve solunum sayısının dakikada 60’ın üzerinde olması kalp yetersizliği belirtisidir. Ancak, bir biberon mamayı içen bebeğin, solunum sayısının 5-10 dakika süreyle artması normaldir. Bu nedenle, solunum sayısı en güvenilir olarak uyku sırasında değerlendirilmelidir.
Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri 4: Sık Geçirilen Solunum Yolu Enfeksiyonları
Doğuştan kalp hastalığı olan bebeklerde alt solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma konusunda yatkınlık vardır.
Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri 5: Çabuk Yorulma
Emen bebeğin karnı doymadan, beslenmeyi keserek uykuya dalması, kalp hastalığı yönünde bir belirtidir. Büyük çocuklar için, dinlenmeden çıkılan kat sayısı ve oyun sırasında arkadaşlarından geri kalıp kalmaması sorgulanmalıdır.
Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri 5: Alından Soğuk Terleme
Özellikle kalp yetersizliği gelişen doğuştan kalp hastalıklı bebeklerde, ortam sıcaklığından bağımsız olarak, alın kısmında soğuk terleme olur.
Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri 6: Göz Kapaklarında Şişlik
Bebeklerdeki şiş göz kapakları, kalp yetersizliğine bağlı büyük toplardamarlarda kan birikiminin sonucudur
Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri 7: Ani başlayan Çarpıntı Atakları
Çocuk kalp hastalığı belirtisi denince akla ilk geleni olan bebek ve Çocuklarda Çarpıntı, kalp hızının hastanın yaşına göre olması gereken üst değerden fazla olması şeklinde tanımlanabilir.
Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri 8: Koşarken Veya Ani Heyecan Sonrası Çocuklarda Bayılma
Ritim bozukluğu, kalp kasında aşırı kalınlaşma veya kalp kapaklarında darlık olan çocuklarda bu tip bayılmalar olabilir. Ancak, sinir sistemi hastalıkları ya da metabolik hastalıkların da bayılmaya yol açabileceği unutulmamalıdır. Uzun süre ayakta durma sırasında gelişen ve bir dakikadan kısa süren bayılmalar, vazovagal senkop olarak tanımlanmaktadır ve çoğunlukla bir kalp hastalığı ile ilişkili değildir.
Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri 9: Eforla başlayan göğüs ağrısı
Kalp hastalığından kaynaklanan göğüs ağrısı, keskin değildir, genellikle egzersizin etkisiyle ağır basınç, boğulma veya sıkışma hissi şeklinde ortaya çıkar. Bu tarife uymayan göğüs ağrıları çoğunlukla kostokondrit, göğüs duvarındaki kas incinmeleri ya da öksürüğe yol açan solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanır.
Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri 10: Eklemlerde Ağrı ve Şişlik
Geçirilen ateşli boğaz iltihabından 2-3 hafta sonra, dizlerde, ayak bileklerinde, dirseklerde veya el bileklerinde, çocuğun hareket etmesine engel olacak şiddette ağrı, şişlik, kızarıklık, ısı artışı ve hassasiyet varlığı akut romatizmal ateş hastalığı lehinedir.
Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri 11: Sebebi Açıklanamayan Epilepsi (Sara Nöbetleri)
Sinir sisteminde bozukluk olmamasına rağmen sara nöbeti geçiren çocuklarda, kalp ritim bozukluğunun da bu tip nöbetlere yol açabileceği unutulmamalıdır.
Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri 12: İnme, Baş Ağrısı, İstemsiz Hareketler
Özellikle morarmaya yol açan doğuştan kalp hastalığı olan çocuklarda inme ve baş ağrısı olabilir. Koreik (istemsiz) hareketler akut romatizmal ateş hastalığının bir belirtisidir.
Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri 13: Doktor Muayenesinde Üfürüm Duyulması
Doğumdan hemen sonra fark edilen Üfürüm çoğunlukla kapak darlıkları veya yetersizliklerine bağlıdır. Başlangıçta duyulmayan, doğumdan 4-6 hafta sonra duyulmaya başlayan üfürümler ise, sıklıkla karıncıklar arasındaki deliklerden kaynaklanır. Sağlıklı büyüyen ve aynı doktor tarafından tekrarlayan muayeneleri yapılan çocukta, özellikle ateşli hastalık sırasında ve hafif şiddette duyulan kalp üfürümü çoğunlukla masum üfürümdür.
Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri 14: Çomaklaşma
Sıklıkla doktorun muayene bulgusudur, ancak aileler tarafından da fark edilebilir. Çomaklaşma, 6 aydan uzun süren morarmaya yol açan kalp hastalıklarında, el ve ayak parmaklarının tırnakları ile birleşme yerlerinde, ilk aşamada kızarıklık ve parlaklık, sonrasında genişleme ve kalınlaşma olmasıdır. En erken ve en belirgin çomaklaşma el başparmağında fark edilir. Enfektif endokardit, akciğer apsesi ve karaciğer sirozunda da çomaklaşma görülebilir. Ailesel çomaklaşma ise, sağlıklı insanlarda görülebilen bir durumdur.
Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri 15: Gebelik Sırasında Annedeki Hastalıklar Ve Kullanılan İlaçlar
Gebelikte geçirilen bazı bulaşıcı hastalıklar, kullanılan çeşitli ilaçlar, aşırı alkol tüketimi, uyuşturucu bağımlılığı, şeker yüksekliği ve lupus hastalığının, bebekte doğuştan kalp hastalığına yol açabileceği unutulmamalıdır.
Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri 16: Anne, Baba Ve Kardeşlerde Doğumsal Kalp Hastalığı Olması
Annede doğuştan kalp hastalığı varsa, genel nüfusta %1 civarında olan risk %15’lere kadar yükselir. Babada ve kardeşlerde doğuştan kalp hastalığı olması ise bebekteki riski daha az olarak arttırır.
Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri 17: Ailede Erken Kalp Krizi Vakaları ve Sebepsiz Erken Ölümler Bulunması
Ailede; 30 yaşından önce nedensiz ani ölüm veya kalp kaynaklı erken ölüm ya da erken kalp hastalığı olması durumları; yahut babası/dedesinde 55 yaşından önce, annesi/anneannesinde 65 yaşından önce koroner kalp hastalığı bulunması durumları bunlar da sonradan gelişen kalp hastalıkları açısından önemli risk faktörleridir.
İletişim Bilgileri:
Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri İle İlgili Her Türlü Soru İçin bize Ulaşın:
https://drosmanozdemir.com/bize-ulasin/
Doç Dr Osman Özdemir, Çocuk Kardiyoloji Uzmanı
Tel: +90 (312) 287 89 98
Adres: Kızılırmak Mahallesi 1450. Sokak, Ankara Ticaret Merkezi (ATM) A Blok Ofis No: 8 (2.kat) Çukurambar / ANKARA, 06510 Çankaya/Ankara
İlgili Linkler:
Çocuk Kalp Hastalıkları İle İlgili Daha Geniş Bilgi İçin: