Çocuk Kalp Hastalığı Tedavi Yöntemleri
Çocuk Kalp Hastalığı Tedavi Yöntemleri
Çocuk kalp hastalığı tedavi yöntemleri, kalp hastalıklarının türü ile doğrudan ilişkili bir durumdur. Çocuklarda görülen kalp hastalıkları temel olarak üç gruba ayrılmaktadır. Bunlar doğuştan gelen (konjenital) kalp hastalıkları, kalp ritim bozuklukları (aritmi veya disritmi) ve sonradan gelişen (edinsel) kalp hastalıklarıdır. Kalp hastalığı şüphesi ile getirilen çocuğa Çocuk Kardiyoloji Uzmanı tarafından yapılacak muayene ve birkaç basit ve zararsız test [kalp grafisi (EKG), kalp ultrasonu (EKO) ve fetal EKO] ile kalp hastalığı tanısı kolaylıkla konulabilir. Çocuklardaki birçok kalp hastalığının doğru tedavi tercihleri ile tamamen düzeldiği unutulmamalıdır. Tanı konulduktan sonra, birbirinden farklı birçok tedavi seçenekleri söz konusu olabilir. Bu nedenle öncelikle genel öneriler, ardından hastalık gruplarına göre tedavi seçenekleri anlatılacaktır.
Çocuk Kalp Hastalığına Karşı Genel Önlemler
Çocuk kalp hastalığı tedavi yöntemleri bir hastalık ortaya çıktığında veya ilerlediğinde bunun tedavisi için gerekli uygulamaları ifade etmektedir. Ancak alınacak bir takım önlemler bu hastalıklar oluşmadan ya da tedaviye gereksinim duyacak seviyeye gelmeden kalpte ciddi hasarlar meydana gelmesini önleyebilmektedir. Bu bağlamda, kalp hastalığı tanısı konulan çocuklarda enfeksiyon hastalıklarından korunma, aşıların düzenli yapılması, bazı virüslere yönelik ek aşı uygulaması, iyi beslenme ve bakım ile Çocuk Kardiyoloji Uzmanı tarafından yakın takip oldukça önemlidir.
Diğer taraftan kalp hastalarının, kalbin en iç dokusunun ve kapakçıklarının iltihaplanması olarak tarif edilebilen, enfektif endokarditten korunması gerekmektedir. Bu amaçla dişlerin temiz tutulması önemlidir. Ayrıca kanama oluşturabilecek diş çekimi, dolgu, kanal tedavisi gibi diş çürüğü tedavi işlemleri, sünnet, doğum ve diğer cerrahi girişimler veya ameliyatlar öncesinde, kana bakteri bulaşmasını engellemek için, cerrahi işleminden 30 dakika önce damar yolundan veya 1 saat önce ağızdan uygun dozda antibiyotik verilmelidir.
Kalp hastalığı olup tedavi verilen veya tedaviye gerek görülmeyen çocukların önemli bir kısmı, yaşıtlarıyla benzer fiziksel aktivitelerde bulunabilirler. Bazı hastalara ise çoğu sportif aktivitelerin kısıtlanması gerekebilir. Ancak bu kararın takip eden hekim tarafından verilmesi ve belirli aralıklarda hastanın kontrol edilmesi çok önemlidir.
Çocuk Kalp Hastalığı Çeşitlerine Göre Tedavi Yöntemleri
Yukarıda da belirttiğimiz üzere çocuk kalp hastalıklarını Doğuştan Kalp Hastalıkları, Sonradan Gelişen Kalp Hastalıkları ve Kalp Ritim Bozuklukları olarak üç grup altında inceleyebileceğimizi söylemiştik. Tüm hastalıklarda olduğu gibi çocuk kalp hastalığı tedavi yöntemleri de hastalığın doğuş nedeni, gelişme şekli ve tedaviye verdiği yanıt gibi birçok etkene dayanmaktadır. Bu açıklamalara göre çocuklarda görülen bu üç grup hastalık türü ve tedavi yöntemleri aşağıdaki gibidir:
Çocuk Kalp Hastalığı Tedavi Yöntemleri 1.Grup: Doğuştan Kalp Hastalıkları
Çocuklarda en sık görülen kalp bozuklukları doğuştan kalp hastalıklarıdır. Kalbin karıncıkları, kulakçıkları veya her ikisi arasındaki delikler (VSD, ASD ya da AVSD), aort-akciğer atardamarı arasındaki damarsal açıklık (PDA), akciğer atardamarı veya kapağında darlık (PS), çıkan aort ya da aort kapağında darlık (AS), inen aort darlığı (aort koarktasyonu), büyük atardamarların yer değiştirmesi (TGA), Fallot tetralojisi (TOF), triküspit kapak atrezisi ve hipoplastik sol kalp sendromu (HLHS) en sık karşılaşılan doğuştan kalp hastalıklarındandır. Doğuştan kalp hastalığının tipine göre tedavi zamanlaması ve tedavi seçenekleri değişiklikler göstermektedir. Bunlardan özellikle (küçük boyuttaki) kalp delikleri yada (ciddi olmayan) damar darlıkları gibi bir takım rahatsızlıklar belirli bir süre sonra kendiliğinde normale dönebilmektedir. Ancak bu gibi durumların mutlaka bir çocuk kardiyoloji uzmanı tarafından gözlem altında tutulması gerekir. Diğer taraftan bu tarz hastalıkların doğrudan ilaçla kalıcı tedavisi mümkün olmamakla birlikte kalpte yol açabilecekleri sorunları sınırlamak amacı ile bu hastalara ilaç tedavileri de uygulanabilmektedir. Ancak doğuştan kalp rahatsızlıkları ciddi boyutta ise bu defa, mümkünse açık kalp ameliyatı olmaksızın, damar yolundan kataterle girilerek tedavi edilebilmektedir. Günümüzde bu “ameliyatsız” tedavi tekniklerinin kullanımı oldukça gelişmiş ve yaygınlaşmıştır. Şayet bu teknikler de yetersiz kalıyorsa bu defa doğuştan gelen bu kalp hastalıkları açık kalp ameliyatı ile tedavi edilmektedir.
Çocuk Kalp Hastalığı Tedavi Yöntemleri 2. Grup: Sonradan Oluşan Kalp Hastalıkları
Doğuştan normal olan bir kalpte sonradan gelişen kalp bozuklukları “sonradan gelişen (edinsel) kalp hastalıkları” olarak adlandırılmaktadır. Romatizmal kalp hastalığı, Kawasaki hastalığı, perikardit, miyokardit, enfektif endokardit, kardiyomiyopatiler, mitral kapak prolapsusu ve diğer kapak bozuklukları bu hastalıklardandır.
Yukarıda da görülebileceği üzere bu hastalıklar ya kalbin çeşitli bölgelerinin enfeksiyona maruz kalması sonucu, ya da kalp kası ile alakalı bozulmalardan ileri gelmektedir. Dolayısı ile enfeksiyon kaynaklı hastalıklarda öncelikle enfeksiyon sona erdirilip daha sonra tekrar etmemesi için ilaç tedavisi gibi önlemler alınmakta, ayrıca bu rahatsızlıklar kalp yetmezliği tarzı sorunlara yol açmışsa bunlar için de yine ilaç tedavisi önlemleri alınabilmektedir. Şayet bu rahatsızlıklar bahsettiğimiz yöntemlerle kontrol altına alınamayacak kadar ilerlemişlerse bu defa “ameliyatsız” girişimsel teknikler (anjiyo vb.) uygulanmaktadır. Gerekli görüldüğü durumlarda ise açık kalp ameliyatlarına başvurulmaktadır. Özünde bir kalp kası hastalığı olan kardiyomiyopatilerde ise ilaca dayalı kalp yetmezliği tedavisi ve ilerleyen aşamalarda ise cerrahi girişimler uygulanmaktadır.
Çocuk Kalp Hastalığı Tedavi Yöntemleri 3. Grup: Kalp Ritim Bozuklukları
Kalpte yapısal bir sorun olsun ya da olmasın, kalbin kasılmasını ve gevşemesini düzene sokan elektriksel ileti sistemindeki tüm bozukluklar “ritim bozuklukları” olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca, hem “aritmi” hem de “disritmi”, genel olarak kalp atışlarındaki düzensizlik ve eşitsizlik, yani ritim bozukluğu anlamında kullanılmaktadır.
Kalp ritim bozukluklarının bir kısmının her hangi bir tedavi uygulanmaksızın izlenmesi uygun olabilmektedir. Bunun uygun olmadığı hastalarda ise kalp ritmini düzenleyici ilaç tedavileri uygulanır. Ayrıca bazı ritim bozukluğu problemlerinde kalıcı kalp pili benzeri araçlarda tedavinin bir parçası olabilmektedir. Çocuklarda görülen bir kısım ritim bozukluklarının ise kalp kateterizasyonu ve elektrofizyolojik çalışma (EPS) sırasında sıcak veya soğuk yakma (ablasyon) metotlarıyla kesin olarak tedavisi de mümkün olabilmektedir.
İletişim Bilgileri:
Çocuk Kalp Hastalığı Tedavi Yöntemleri İle İlgili Her Türlü Soru İçin bize Ulaşın:
https://drosmanozdemir.com/bize-ulasin/
Doç Dr Osman Özdemir, Çocuk Kardiyoloji Uzmanı
Tel: +90 (312) 287 89 98
Adres: Kızılırmak Mahallesi 1450. Sokak, Ankara Ticaret Merkezi (ATM) A Blok Ofis No: 8 (2.kat) Çukurambar / ANKARA, 06510 Çankaya/Ankara
İlgili Linkler:
Çocuk Kalp Hastalıkları İle İlgili Daha Geniş Bilgi İçin: