Doğuştan Kalp Hastalığı Tedavisi
Doğuştan Kalp Hastalığı Tedavisi
Doğuştan kalp hastalığı tedavisi önemlidir çünkü bebek/çocuklarda en sık görülen kalp bozuklukları doğuştan kalp hastalıklarıdır. Kalbin karıncıkları, kulakçıkları veya her ikisi arasındaki delikler (VSD, ASD ya da AVSD), aort-akciğer atardamarı arasındaki damarsal açıklık (PDA), akciğer atardamarı veya kapağında darlık (PS), çıkan aort ya da aort kapağında darlık (AS), inen aort darlığı (aort koarktasyonu), büyük atardamarların yer değiştirmesi (TGA), Fallot tetralojisi (TOF), triküspit kapak atrezisi ve hipoplastik sol kalp sendromu (HLHS) en sık karşılaşılan doğuştan kalp hastalıklarındandır. Doğuştan kalp hastalığının tipine göre tedavi zamanlaması ve tedavi seçenekleri değişiklikler göstermektedir.
Doğuştan Kalp Hastalığı Tedavisi Yöntemleri
1-Doğuştan Kalp Hastalığında Müdahale Gerekmeyen Durumlar
Doğuştan kalp hastalığı tedavisi ‘nde değinilmesi gereken diğer bir husus küçük VSD, ASD veya PDA gibi kalp deliklerinin genellikle az miktarda kan geçişine neden oldukları için çocukların hayatlarını etkilememeleri ve ileri yaşlarda soruna yol açmamalarıdır. Bu nedenle küçük deliklerin kapatılması gerekmeyebilir, ancak hastalar düzenli kontrollerle takip edilirler. Ayrıca, hastaların izlemi sırasında bu deliklerin bir kısmı kendiliğinden kapanabilir. Benzer şekilde çocukta hafif şiddette PS, AS ya da aort koarktasyonu gibi kapak veya damar darlığı varsa, darlığın öncesi ve sonrası arasında belirgin basınç farkı oluşmayacağı için, bu hastalar tedavi edilmeyip belirli aralıklarla izlenirler.
2-Doğuştan Kalp Hastalığı Tedavisi ‘nde İlaç ve Ameliyatsız Tedavi Teknikleri
Kalp yetersizliğine yönelik ilaç tedavileri gerektiren büyük VSD, ASD veya PDA gibi kalp delikliği türleri ve orta-ağır şiddette PS, AS ya da aort koarktasyonu gibi kapak veya damar darlıkları, önceki yıllarda sadece açık kalp ameliyatıyla düzeltilebilirken, günümüzde önemli bir kısmı ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilebilmektedirler. Ameliyatsız kalp tedavi teknikleri ‘nde, genel anestezi olmadan, derin sedasyon (derin uyku) uygulanmaktadır. Hastanın kasık toplardamarından iğne ile girilerek kalbin içerisine kadar bir yol oluşturulur. Kalp delikleri, bu yol aracılığıyla, birbirine ortadan bağlı iki disk şeklinde olan kapama cihazları yardımıyla kapatılabilir. Aynı yoldan ilerletilen kateter üzerindeki balon şişirilerek darlıklar genişletilebilir ve/veya dar damar kısmına stent yerleştirilebilir. Bu işlemler yaklaşık 60-120 dakika sürmektedir. Kapama cihazı ya da damara yerleştirilen stentin üzerinde pıhtı oluşumunu önlemek için, yaklaşık 6 ay süreyle kan sulandırıcı ilaçların kullanılması gerekir.
3-Doğuştan Kalp Hastalığı Tedavisi ‘nde Cerrahi Müdahale Gerektiren Durumlar
VSD, ASD veya PDA gibi kalp delikleri ve PS, AS ya da aort koarktasyonu gibi kapak veya damar darlıkları ameliyatsız tedavi tekniklerine uygun olmadığında ya da hastanın tanısı AVSD, TGA, TOF, triküspit kapak atrezisi veya HLHS ise, cerrahi tedavi yapılır. Günümüzde kalp hastalığı gerektirirse, yeni doğan döneminden itibaren açık kalp ameliyatları yapılabilmektedir. Özellikle TGA ya da HLHS tanısı konulan bebeklere hayatın erken döneminde cerrahi girişim yapılması kaçınılmazdır. TGA, TOF, triküspit kapak atrezisi veya HLHS tanısı olan hastaların, hayatlarının ilk yıllarında birkaç kez ameliyat edilmeleri de gerekebilir. Ameliyatta genel anestezi sağlandıktan sonra, çocuğun göğüs kafesi açılıp kalbe ulaşılır. Kalp deliği nispeten küçük ise direk olarak dikilir veya delik büyük ise tipine uygun sentetik yama kullanılarak tamir edilir. Kapak bozuklukları cerrahi olarak tamir edilebilir ya da bozuk kapağın yerine yapay bir kapak takılabilir. Damar darlıklarının uzunlukları kısa ise direk olarak, uzun ise yama yardımıyla tamir edilirler.
4- Doğuştan Kalp Hastalığı Tedavisi ‘nde Karma Yöntemler
Doğuştan kalp hastalığı tedavilerinde bazen sayılan tedavi yöntemlerinin art arda ya da birlikte uygulanması gerekebilir. Örneğin (açık kalp) ameliyatsız bir teknik müdahale sonrası ilaç tedavilerinin devam etmesi gibi bir durum buna örnek olarak verilebilir. Yine benzer şekilde bazı kalp bozukluklarında ise hem ameliyatsız teknik müdahaleler, hem de cerrahi işlem aynı anda uygulanabilmektedir, bu girişim tekniği de hibrit ya da karma yöntem olarak adlandırılmaktadır.
İletişim Bilgileri:
Doğuştan Kalp Hastalığı Yöntemleri İle İlgili Her Türlü Soru İçin bize Ulaşın:
https://drosmanozdemir.com/bize-ulasin/
Doç Dr Osman Özdemir, Çocuk Kardiyoloji Uzmanı
Tel: +90 (312) 287 89 98
Adres: Kızılırmak Mahallesi 1450. Sokak, Ankara Ticaret Merkezi (ATM) A Blok Ofis No: 8 (2.kat) Çukurambar / ANKARA, 06510 Çankaya/Ankara
İlgili Linkler:
Çocuk Kalp Hastalıkları İle İlgili Daha Geniş Bilgi İçin: