Edinsel Kalp Hastalığı Tedavisi
(Sonradan Gelişen) Edinsel Kalp Hastalığı Tedavisi:
(Sonradan Gelişen) Edinsel Kalp Hastalığı Tedavisi ‘nden önce bunun ne anlama geldiği konusuna değinmek gerekir. Doğuştan normal olan bir kalpte sonradan gelişen kalp bozuklukları “sonradan gelişen (edinsel) kalp hastalıkları” olarak adlandırılmaktadır. Romatizmal kalp hastalığı, Kawasaki hastalığı, perikardit, miyokardit, enfektif endokardit, kardiyomiyopatiler, mitral kapak prolapsusu ve diğer kapak bozuklukları bu hastalıklardandır.
(Sonradan Gelişen) Edinsel Kalp Hastalığı Tedavisi 1: Akut Romatizmal Ateş
Beta enfeksiyonunun bir komplikasyonu olan akut romatizmal ateş, özellikle ülkemizde önemli bir sağlık sorunudur. Akut romatizmal ateş tanısı konulunca, en kısa sürede uygun dozda benzatin penisilin kas içine yapılarak, hem mevcut streptokok enfeksiyonu tedavi edilir (birincil korunma), hem de tekrarlayan streptokok iltihabına karşı korumanın ilk dozu (ikincil korunma) yapılmış olunur. Hastalığın ciddiyetine uygun olarak belirlenmiş sürelerde, yatakta ve sonrasında ev içerisinde hastanın istirahat etmesi önemlidir. Ayrıca, bu hastalara en kısa sürede iltihap kurutucu ilaçlar başlanmalıdır. Hastalığın ağırlığına göre, yüksek dozlarda salisilat (aspirin) veya prednizon (kortizol) tedavileri verilir. Bu tedavilerin süreleri de hastalığın durumuna göre değişkenlik gösterir. Ayrıca kalp yetersizliği varsa ona yönelik ilaçlar ve tedbirler de tedaviye eklenir.
(Sonradan Gelişen) Edinsel Kalp Hastalığı Tedavisi 2: Kalp Romatizması ve Romatizmal Kalp Hastalığı
Akut romatizmal ateşe bağlı gelişen kalıcı kalp bozukluğu, “romatizmal kalp hastalığı” olarak adlandırılmaktadır. Bu hastalık, ülkemizde doğuştan olmayan kalp hastalıklarının en önemli nedenidir. Kalpteki kapak hasarı en sık sol kulakçık ve sol karıncık arasında bulunan mitral (ikili) kapakta, daha az sıklıkta aort kapağında olmaktadır. Romatizmal kalp hastalığı ilerleyici bir bozukluk olduğu için, çocukluk çağından itibaren akut romatizmal ateşe karşı benzatin penisilin ile yapılan ikincil korunma, bu olumsuz süreci yavaşlatmak için oldukça önemlidir. Hafif romatizmal kapak bozuklukları çoğunlukla ilaç tedavisi verilerek takip edilir. Ancak ağır kapak hastalığında, ilaç tedavisine rağmen, kalpte genişleme ve işlev bozukluğu, ritim bozukluğu veya akciğer atardamarı basıncında yükselme (pulmoner hipertansiyon) geliştiğinde, anjiyo ile dar kapağa balon uygulaması veya cerrahi işlem ile yetersiz kapağın değiştirilmesi gerekebilir.
(Sonradan Gelişen) Edinsel Kalp Hastalığı Tedavisi 3: Kawasaki Hastalığı
Kawasaki hastalığı, “mukokutanöz lenf nodu sendromu” olarak da adlandırılmaktadır. Bu hastalık muhtemelen enfeksiyon nedeniyle tetiklenen bağışıklık sistemi bozukluğu ile oluşmaktadır. Hastalığın başlangıcı anidir. En az 5 gün devam eden yüksek ateş, avuç içi ve ayak tabanında kızarıklık, ellerde ve ayaklarda ödem, vücutta yaygın döküntü, her iki gözde konjonktivit, dudaklarda çatlama, çilek dili, ağız ve boğazda yaygın kızarıklık, genellikle tek taraflı boyunda 1,5 cm çapından büyük lenf bezi şişliği klinik bulgularıdır. Bu hastalığın önemi koroner arter tutulumundan kaynaklanmaktadır. Hastalığın başlangıcında yüksek doz damardan immünoglobulin ve ağızdan salisilat (aspirin) tedavileri verilir. Hastalık kontrol altına alındıktan sonra düşük doz salisilat (aspirin) tedavisi ile devam edilir.
(Sonradan Gelişen) Edinsel Kalp Hastalığı Tedavisi 4: Kardiyomiyopatiler
Kardiyomiyopati, kalbin diğer yapılarının bozuklukları ya da sistemik hastalıkların etkilerinden bağımsız olarak, kalp kasının kendisine ait bozukluklarıdır. Dilate kardiyomiyopatisi olan çocuklara birçok ilaç ile kalp yetersizliği tedavileri uygulanır, ancak hastaların çoğu kalp nakline adaydır. Hipertrofik kardiyomiyopatide bazı sporların yapılması engellenir ve ilaç tedavileri verilir. Tıbbi tedaviye rağmen şikâyetleri devam eden hastalara cerrahi girişim gerekebilir. Ancak, tüm kardiyomiyopati tiplerinde nihai tedavi seçeneği kalp naklidir.
(Sonradan Gelişen) Edinsel Kalp Hastalığı Tedavisi 5: Perikardit, Miyokardit ve Endokardit
Kalbin etrafındaki zarın iltihabı olan perikarditin tedavisinde, iğne ile kalbin etrafındaki fazla sıvı boşaltılır. Aşırı sıvı birikimi boşaltılamaz ve kalbin çalışmasını olumsuz etkilerse cerrahi olarak kalp zarı çıkarılabilir. Miyokardit, kalp kasının iltihaplanmasıdır ve özellikle bebeklerde ölümcül olabilir. Miyokarditin tedavisi temel olarak kalp yetersizliği tedavisidir. Kalp kapakçıklarının iltihabı olan enfektif endokarditin tedavisinde uzun süreli ve çoklu antibiyotik tedavisi gerekir. Bu tedaviye rağmen enfeksiyon devam eder ve/veya kapak yapısında ciddi hasara neden olursa cerrahi tedavi uygulanır.
İletişim Bilgileri:
(Sonradan Gelişen) Edinsel Kalp Hastalığı Tedavi Yöntemleri İle İlgili Her Türlü Soru İçin bize Ulaşın:
https://drosmanozdemir.com/bize-ulasin/
Doç Dr Osman Özdemir, Çocuk Kardiyoloji Uzmanı
Tel: +90 (312) 287 89 98
Adres: Kızılırmak Mahallesi 1450. Sokak, Ankara Ticaret Merkezi (ATM) A Blok Ofis No: 8 (2.kat) Çukurambar / ANKARA, 06510 Çankaya/Ankara
İlgili Linkler:
Çocuk Kalp Hastalıkları İle İlgili Daha Geniş Bilgi İçin: