Çocuk EKG (Elektrokardiyografi)
EKG (Elektrokardiyografi) Nedir?
EKG, kalp kası ile kalbin sinirsel iletim düzeninin işleyişini tetkik etmek üzere kalpte oluşagelen elektriksel çalışmanın kayıt altına alınması olarak tanımlanabilir. Bu kayıt işlemi sonunda oluşturulan grafiğe Elektrokardiyogram, bu kaydı almak için kullanılan cihaza da Elektrokardiyograf denilmektedir. Daha basit bir ifade ile Elektrokardiyografi göğüs kafesine, el ve ayak bileklerine elektrotlar bağlanarak kalbin elektriksel aktivitesinin yani kalp ritminin kâğıt üzerine kaydedilmesi işlemine dayalı bir çocuk kalp hastalıkları testidir. Son derece kolay ve basit bir tanı tetkiki olan EKG’de kayıt sırasında hasta herhangi bir ağrı ya da acı hissetmez.
Elektrokardiyografi Nasıl Çekilir?
Elektrokardiyografi çekilecek hasta yatağa sırt üstü uzanmalıdır. Hastanın el ve ayak bilekleri ile göğsünün üst kısmı açıldıktan sonra EKG elektrotlarının altı tanesi göğse, ikişer tanesi de el ve ayak bileklerine yerleştirilir. Bu elektrotların kablo ile bağlı olduğu cihaz olan Elektrokardiyograf yardımıyla Elektrokardiyografi çekimi yapılarak bu çekimin sonuçlarının bir kâğıt üzerindeki çıktısı olan Elektrokardiyogram elde edilir. Bu işlemin tamamı en fazla üç dakikada biter.
Elektrokardiyografi Hangi Durumlarda Çekilir?
Elektrokardiyografi, doğuştan veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının tanısında ve özellikle ritim bozukluklarının değerlendirilmesinde kullanılan en temel tanı tetkikidir. Bu nedenle, kalp sağlığı değerlendirilen çocukların öyküsünün alınması ve muayenesinin yapılmasından sonra, ilk tetkik olarak EKG (Elektrokardiyografi) çekilmelidir. EKG’nin Çocuk Kardiyoloji Uzmanı tarafından değerlendirilmesinde özellikle kalp ritmi, kısmen de kalbin yapısı hakkında bilgiler elde edilebilir. Bu bilgilere göre de çocuk ve bebek hastalar için ileri tetkik ve/veya tedavi planlanabilir. (Kalbin yapısı hakkında bize bilgi veren asıl tetkik EKO yani Ekokardiyografidir. Zaten Çocuk Kardiyoloji’ de EKG nin yanı sıra kullanılan Ekokardiyografi ya da kardiyogram gibi diğer test ve görüntüleme tetkikleri bir birlerinin alternatifi olmaktan çok bir birlerini tamamlayan tetkiklerdir. Tüm bu tetkikler bizlere hastanın kalbinin yapısı ve çalışması hakkında çok kıymetli tanısal veriler sunmaktadırlar.)
Elektrokardiyografi Hangi Hastalıkların Tanısında Kullanılır?
Çocuklarda görülen ritim bozuklukları; taşikardi, bradikardi, kalp atımlarındaki düzensizlikler, duraklamalar, erken vurular (ekstrasistoller), supraventriküler taşikardiler (SVT), Wolff-Parkinson-White (WPW) sendromu, ventriküler taşikardiler (VT), uzun QT sendromu, kısa QT sendromu, Brugada sendromu ve kalp ileti yollarının farklı düzeylerindeki bloklardır. Bu bozuklukların bir kısmına hastada herhangi bir şikâyet yokken EKG çekilmesi ile tanı konulabilir. Ayrıca, bu bozukluklar çocuklarda çarpıntı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, çabuk yorulma, sebebi açıklanamayan epilepsi, baş dönmesi ve/veya bayılma gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Ancak hastalığın kesin tanısı EKG gibi çocuk kalp testleri sayesinde koyulabilmektedir. Bu tip bozukluklarda, özellikle hasta doktora ya da hastaneye ulaştığında şikâyeti devam ederken çekilecek EKG’nin tanısal değeri fazladır. Bu nedenle, şikâyetler başlar başlamaz vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidilerek EKG çekilmesini sağlamak çok önemlidir. Bu nedenle hastanın şikâyet ve belirtileri sona erdikten sonra çekilecek EKG’nin tanısal değeri de ister istemez düşük olacaktır.
İletişim Bilgileri:
EKG, Eko ve Fetal Eko başta olmak üzere Çocuk Kalp Tesleri ve Hastalıkları İle İlgili Her Türlü Soru İçin bize Ulaşın:
https://drosmanozdemir.com/bize-ulasin/
Doç Dr Osman Özdemir, Çocuk Kardiyoloji Uzmanı
Tel: +90 (312) 287 89 98
Adres: Kızılırmak Mahallesi 1450. Sokak, Ankara Ticaret Merkezi (ATM) A Blok Ofis No: 8 (2.kat) Çukurambar / ANKARA, 06510 Çankaya/Ankara
İlgili Linkler:
Çocuk Kalp Hastalıkları İle İlgili Daha Geniş Bilgi İçin: