Kalp Ritim Bozukluğu
Kalp Ritim Bozukluğu Nedir?
Kalpte yapısal bozukluk olsun ya da olmasın, kalbin kasılmasını ve gevşemesini düzenleyen elektriksel ileti sistemindeki tüm bozukluklar “ Kalp Ritim Bozukluğu ” olarak adlandırılmaktadır. “a-“ olumsuzluk ön eki olarak kullanılmaktadır ve bu nedenle “aritmi” (İngilizcede “arrhytmia”, Fransızcada “arythmie”) ritimsizlik olarak açıklanabilir. “-dis” normal durumdan başkalaşma ön eki olarak kullanılmaktadır ve bu nedenle “disritmi” (İngilizcede “dysrhythmia”) ritimde başkalaşma olarak tarif edilebilir. Ancak hem aritmi hem de disritmi, genel olarak kalp atışlarındaki düzensizlik ve eşitsizlik, yani Ritim Bozukluğu anlamında kullanılmaktadır.
Çocuklardaki Ritim bozukluğu ‘nun sıklığı ve klinik önemi yetişkinlerde görülenlerden farklıdır. Kalp Ritim Bozukluğu bebek ve çocuklarda kısmen nadir görülse de, bu problemlerin tanınması çok önemlidir.
Diğer taraftan Kalp Ritim Bozukluğu kalp hızı ile de alakalı bir konudur. Buna göre normal kalp hızı yaşa göre değişmektedir. Diğer bir ifade ile yaş küçüldükçe kalp atım hızı da artar. Dolayısıyla, yetişkinler için kullanılan Bradikardi (dakikada 60 atımdan az) ve Taşikardi (dakikada 100 atımdan fazla) sınırları bebek ve çocuklar için söz konusu değildir. Bu nedenle, “Taşikardi’ de” hastanın yaş grubu için normalin üst sınırının üzerindeki kalp hızı değerleridir. “Bradikardi ‘de” ise; yaşa göre normalin alt sınırının altındaki kalp hızı değerleridir. Yaşa göre istirahattaki normal kalp hızı değerlerini bilmek Ritim Bozukluğu tanımını yapabilmek için çok önemlidir.
İstirahattaki Kalp Hızının Yaşa Göre Normal Değerleri |
|||
Yaş | Ortalama (aralık) | Yaş | Ortalama (aralık) |
Yenidoğan | 145 (90 – 180) | 4 yaş – 6 yaş | 108 (72 – 135) |
6 ay – 1 yaş | 145 (106 – 185) | 6 yaş – 10 yaş | 100 (65 – 135) |
1 yaş – 2 yaş | 132 (105 – 170) | 10 yaş – 14 yaş | 90 (65 – 130) |
2 yaş – 4 yaş | 120 (90 – 150) | 14 yaş üzeri | 85 (60 – 120) |
Kalp Ritim Bozukluğu Sebepleri
Kafeinli yiyecek ve içecekler (çay, kahve, çikolata, kola, enerji içecekleri), sigara, alkol, kokain ve diğer uyarıcılar, bazı diyet ilaçları, tiroid bezinin normalden fazla veya az çalışması (hipertiroidi ya da hipotiroidi), kansızlık, derin nefes alıp verme, kan şekeri düşüklüğü, dolaşım şoku, ilaçlar (tiroid hormonları, astım, hipertansiyon, grip, depresyon, ritim düzenleyici ilaçların bazıları), doğuştan veya sonradan gelişen kalp hastalıkları, kalp yetersizliği, geçirilmiş büyük kalp ameliyatı ya da kalp krizi (enfarktüs), akciğer embolisi, kalp tümörleri ve genetik problemler çocuklarda görülen Kalp Ritim Bozukluğu nedenleri arasında sayılabilir.
Çocuklarda Görülen Kalp Ritim Bozukluğu Türleri
Taşikardi, bradikardi, kalp atımlarında düzensizlikler, duraklamalar, erken vurular (ekstrasistoller), supraventriküler taşikardiler (SVT), Wolff-Parkinson-White (WPW) sendromu, ventriküler taşikardiler (VT), uzun QT sendromu, kısa QT sendromu, Brugada sendromu ve kalp ileti yollarının farklı düzeylerindeki bloklar kalp ritim bozukluklarındandır.
Kalp Ritim Bozukluğu Belirtileri
Bu bozukluklar çocuklarda çarpıntı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, çabuk yorulma, sebebi açıklanamayan epilepsi, baş dönmesi ve/veya bayılma gibi Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri ile ortaya çıkabilir. Bazen de hiçbir belirtiye yol açmaksızın ani ölüme neden olabilirler. Ayrıca, birinci derece akrabalarda genetik Ritim Bozukluğu olduğu için yapılan tarama tetkikleri ile disritmi tanısı konulabilir.
Kalp Ritim Bozukluğu Şüphesi Olan Çocuklarda Gerekli Tetkikler
Öncelikle elektrokardiyografi (EKG) çekilerek kalp ritmi incelenmelidir. Özellikle hasta doktora ya da hastaneye ulaştığında şikâyeti devam ederken çekilecek EKG’nin tanısal değeri fazladır. Maalesef hastaların çoğunda EKG çekilene kadar aritmi geçtiği için EKG çekilse bile çoğunlukla normal bulunur. EKG çekilmesi mümkün değilse olay anında çocuğun bir dakikalık nabız sayısının belirlenmesi ve kan basıncının ölçülmesi de tanıya yardımcı olabilir.
Ayrıca çocuğun şikâyetine göre bazı ileri tetkikler yapılabilir. Bunlar Ekokardiyografi (EKO), 24 saatlik Holter ile EKG izlemi, anlık olay kaydediciler, eforlu EKG (egzersiz) testi ve elektrofizyolojik çalışma olarak sayılabilir.
Kalp Ritim Bozukluğu Olan Çocuklar İçin Öneri Ve Tedaviler
Bu hastalar çay, kahve, kola, çikolata ve sigara tüketimi ile stres (gerilim) ve uykusuzluktan kaçınmalıdırlar. Tiroid, astım, grip ve depresyon ilaçları gibi çarpıntı ile ilişkisi gösterilmiş ilaçları doktor kontrolünde kullanmalıdırlar.
Kalp Ritim Bozukluğu sırasında çocuk sakinleştirilerek uzandırılmalı, derin nefes alması ve ıkınması sağlanmalıdır. Bu hastaların boyundaki atar damarına tek taraflı masaj yapılması (sadece büyük çocuklarda) veya yüzünün buzlu-soğuk suyla yıkanması atağı sonlandırabilir. Buna rağmen kalp ritim bozukluğu devam ediyorsa hasta en yakın sağlık kuruluşuna götürülmeli ve oraya ulaşır ulaşmaz da EKG çekilmelidir.
Bayılmaya neden olan kalp ritim bozukluğunun ani ölümle sonuçlanabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle disritmi şikâyeti olan çocuklar Çocuk Kardiyoloji Uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.
Kalp Ritim bozukluğunun tipine göre bu hastaların bir kısmı ilaç tedavisi verilmeksizin izlenirken, bir kısım hastaya ise tekli veya çoklu ritim düzenleyici ilaç başlamak gerekebilir. Kalp ileti yollarının farklı düzeylerindeki bloklar için kalıcı kalp pili (pacemaker) takılabilir, böylece kalp hızı istenilen seviyede tutulabilir. Tekrarlayıcı, devamlı veya ani ölüm riski taşıyan ventriküler taşikardili hastalarda yerleştirilebilen kardiyoversiyon-defibrilatör (ICD) kullanılması etkin bir tedavi yöntemidir. Ayrıca çocuklardaki bazı ritim bozukluklarının kalp kateterizasyonu ve elektrofizyolojik çalışma (EPS) sırasında sıcak veya soğuk yakma (ablasyon) gibi Ameliyatsız Kalp Tedavi Teknikleri ile kesin olarak tedavisi de mümkündür.
İletişim Bilgileri:
Kalp Ritim Bozukluğu ve Diğer Çocuk Kalp Hastalıkları İle İlgili Her Türlü Soru İçin bize Ulaşın:
https://drosmanozdemir.com/bize-ulasin/
Doç Dr Osman Özdemir, Çocuk Kardiyoloji Uzmanı
Tel: +90 (312) 287 89 98
Adres: Kızılırmak Mahallesi 1450. Sokak, Ankara Ticaret Merkezi (ATM) A Blok Ofis No: 8 (2.kat) Çukurambar / ANKARA, 06510 Çankaya/Ankara
İlgili Linkler:
Çocuk Kalp Hastalıkları İle İlgili Daha Geniş Bilgi İçin:
İyi akşamlar benim 20 günlük kızım var astrial taşikardı teşhisi konuldu 2 ilaç kullanıyoruz dideral ve cordarone sanırım bu ilaçları kızım çok üzün süre kullanacak ilaçsız tedavş mümkün mü bu hastalık kalıcımı geçicimi bize bilgi verirmisiniz gerekirse orayada getirmeye çalışırım saygılarımla sizden cevap bekliyorum
“Merhaba, öncelikle geçmiş olsun. Bahsettiğiniz tanı nedeniyle bu ilaçları uzun süre kullanması gerekecek. Bu ilaçlar ile şikayetleri kontrol altında tutulabilirse başka bir tedaviye gerek olmaz. Hastanın 20-30 kiloya çıkması durumunda anjiyo işleminde EPS dediğimiz çalışma ile rahatsızlık kesin olarak ortadan kaldırılabilir. Ancak bebeğinizde şimdilik başka bi tedavi yapılması söz konusu değildir. Geçmiş olsun…”
Merhaba benim 20 günlük kızım var taşikardi tanısı konuldu iki tane ilaç kullanıyor ilaçsız tedavi mümkünmü gerekirse oraya getirmeye çalışacağım cevap bekliyorum teşekkürler
“Merhaba, öncelikle geçmiş olsun. Bahsettiğiniz tanı nedeniyle bu ilaçları uzun süre kullanması gerekecek. Bu ilaçlar ile şikayetleri kontrol altında tutulabilirse başka bir tedaviye gerek olmaz. Hastanın 20-30 kiloya çıkması durumunda anjiyo işleminde EPS dediğimiz çalışma ile rahatsızlık kesin olarak ortadan kaldırılabilir. Ancak bebeğinizde şimdilik başka bi tedavi yapılması söz konusu değildir. Geçmiş olsun…”